Baraj isale hattı tespiti; barajlardan şehirleri besleyen su depolarına suyun ulaşmasını sağlayan boru hatlarının konum, güzergah ve derinliklerinin kazısız teknolojiler ile tespit edilmesine denir. Baraj isale hatları suyun kaynaktan yerleşim yerlerine ulaşmasını sağlayan en temel boru hatlarıdır. Bundan dolayı bu hatların sürekli kontrol edilerek ve sorunsuz çalışması sağlanmalıdır. Bunu sağlamanın ilk ve en önemli yolu bu hatların konum güzergah ve derinliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Boru hatlarının konum, güzergah ve derinliklerinin bilinmesi baraj isale hattı tespiti ile mümkün olur.
Baraj isale hatları yüksek basınca dayanıklı olmasından dolayı neredeyse tamamı çelik boru hatlarından oluşmaktadır. Topografya ve çevresel etkenlerden dolayı CTP, polietilen, duktil font gibi ametal hatların kullanılması azda olsa görülmektedir.
Yeraltında bulunan çelik boru hattının konum, güzergah ve derinliğinin noktasal tespit edilmesine çelik boru tespiti denir. Çelik boru tespiti ve projelendirilmesi; tespit edilen boru hattının uluslararası x, y, z koordinatlarında haritalandırılması olarak tanımlanabilir. Çelik boru hatları yeraltı radarı veya boru dedektörü ile tespitleri yapılabilir. Özellikle boru dedektörü ile yapılan çelik boru tespiti hizmetinde yeraltında bulunan çelik boru hattı 10 metre derinliğe kadar çelik boru konum, güzergah ve derinlik tespiti noktasal yapılabilir.
Ametal boru hatları içme suyundan kanalizasyona, yağmur suyundan doğalgaza, endüstriyel hatlardan drenaj hatlarına hemen hemen bütün alanlarda kullanılmaktadır. Geniş kullanım alanına sahip ametal boru hatlarının tespiti oldukça zahmetli ve zor olmaktadır. Ametal boru hatlarının tespitinde yeraltı radarı(GPR) kullanılmaktadır. Ametal boru hatları kullanılan yeraltı radarının özellikleri ve tespit yapılan zemin yapısına göre 4-6 metre derinliğe kadar konum, güzergah ve derinlikleri tespit edilebilir.