Dünyanın Suyunu Kurtarıyoruz
Açık Kanallarda Debi Ölçümü

Çevre bilincinin iyice oturması ve düzenlenmesine dair çeşitli ölçümler gerçekleşir. Altyapı tespiti yapılır. Özellikle de kaynakların korunmasına dair debi ölçümlerine başvurulur. Ölçüm ihtiyaç duyulan alanlara ve standartlara göre gerçekleşir. Debi ölçümü hem sulama hem de atık sulara dair dikkate alınan uygulamalardan bir tanesidir.

Açık Kanallarda Debi Hesaplama

Açık kanallarda debi ölçümü adına ele alınan birkaç sınır bulunuyor. Örneğin sulama suyu kanalları bunlardan bir tanesidir. Aynı şekilde derelerin ve de savakların bu sınıflar arasında yerini aldığı görülür. Diğerleri:

  • Kanalizasyon borularının ölçümü dair ele alınır.
  • Galeriler için de debi hesaplamalarına geçilir.

Debiölçer eşliğinde savakların akımı değerlendirilir. Akabinde akım hızının seviyesi dikkate alınır ve daha kontrollü hale gelmesi sağlanır. Debi ölçeler sayesinde hem sıvı seviyesinin hem de akım hızının orantılı olmasına özen gösterilir. Bunun için çeşitli ölçerler kullanılır ve debi hesaplama işlemleri netlik kazanır.

Açık Kanallarda Seviye Ölçerler

Açık kanallarda debi ölçümü için ultrasonik hesaplamalara geçilir. Böylece sıvı seviyesinin dalgaları ele alınır. Aynı zamanda sıvı yüzeyinde olan çarpmanın süreci de bu hesaplamalar üzerine ortaya çıkartılır.

Bubbler tüpü eşliğinde de ölçümlere geçilir. Özellikle de basınçlı havaya dair bu ölçer göz önünde bulundurulur. Bir diğer ölçer olarak hız dikkate alınır. Akış derinliğine bağlı olarak ölçümlere geçilir ve hesaplamalara yer verilir.

Açık Kanal Debi Ölçüm Cihazları

Açık kanallarda debi ölçümü için kullanılan cihazların hem son teknolojiye hem de standartlara uygun olmasına dikkat edilir. Daha çok radar sensörlerin bulunduğu cihazlar temin edilir. Her bir cihazın:

  • Radar seviye sensörleri ile uyarı vermesi esas alınır.
  • Kanal suyu ısısından basınca kadar tüm hesaplamalara yer verilir.

Hesaplamaların yapılması sırasında ölçüm cihazlarından alınan veriler dikkate alınır. Bunun için montaj imkanına sahip, aparatları fazla ve radarları bulunan cihazlar temin edilir. Cihazların açık kanal ölçümlerine göre tasarlanmasına özen gösterilir. Nitekim bunun tam tersi kapalı kanalların ölçümü sırasında da ayrı cihazlara başvurulur ve hesaplamalara yer verilir.

Açık Kanallar Nerelerde Kullanılır?

Açık kanallarda debi ölçümü için kullanılan cihazlar en net sonuçlara ulaşmanıza imkan tanır. Çoğu alanda kullanılan açık kanallar debi ölçümleri üzerine hesaplanır ve statik noktalarda uygulamaya açılır. Bunun için:

  • Yağmur suyu kanal sistemlerine yer verilir.
  • Atık su arıtma tesisleri açısından da önemli bir yere sahiptir.

Aynı zamanda endüstriyel atık işlemlerine dair açık kanallara başvurulur. Son olarak bunlar arasına katılan su arıtma tesisleri de katılmıştır. Gerek tesis gerekse endüstride kullanıldığı için debi ölçümleri önemli bir yere sahiptir. Ölçümlerin radar sensörleri içeren cihazlardan gerçekleşmesine dikkat edilir. Nitekim anlık uyarılar ile en net hesaplamalara yer verilir. Hesaplamalara karşı sıvı seviyesi ile akım hızı ilişkisi üzerinden en doğru koşulların ayarlanması esas alınır.