Boru hatlarının tespiti, Yeraltında gömülü olarak bulunan boru hatlarının konum, güzergah ve derinlik tespitleri boru cinslerine göre metal ve metal olmayan şeklinde farklı tespit teknolojileri ile yapılır.
Çelik boru hattı tespiti, çelik borular kendi üzerinde topladığı radyo frekanslarının oluşturduğu elektromanyetik dalgalardan dolayı bu alanı tespit eden dedektörler yardımı ile tespit edilebilmektedir.
Çelik borular, boru çapı fak etmeksizin 10 metre derinliğe kadar x,y,z koordinatlarında tespit edilebilmektedir.
Çelik boruların tespit projelendirmesi, yeraltında gömülü olarak bulunan çelik boruların tespiti yapıldıktan sonra sahanın müsaitliğine göre tespit dedektörüne entegre gps ile eş zamanlı veya harici gps cors ile x,y,z koordinatlarında projelendirmeleri yapılabilmektedir.
Plastik boru hattı tespiti, günümüzde şehir altyapılarının birçok endüstrisinde plastik borular kullanılmaktadır. Örneğin içme suyu hatlarında ağırlıklı olarak pvc ve polietilen borular kullanılmaktadır. Doğalgaz hatlarının tamamına yakınını yine polietilen borulardan oluşmaktadır. Bu plastik özellikli borular yeraltı radarı GPR ile başarılı bir şekilde tespit edilebilmektedir.
Plastik boru hatları, Yeraltı radarının anten özelliklerine bağlı olarak 4 ile 6 metre derinliğe kadar tespit edilebilir.
Yeraltında gömülü bulunan boru hatlarının konum güzergahlarının tespit edilerek haritalandırılmasına boru hattı projelendirme denir. İçme suyu, doğalgaz, kanalizasyon, yağmur suyu gibi hatlar genellikle toprak altında gömülü bulunurlar. Gömülü hatlarının konum ve güzergahlarını boru hattı projelendirme ile noktasal belirlemek ve haritalandırmak mümkündür.