Dünyanın Suyunu Kurtarıyoruz
Kablo Arıza Tespit Yöntemleri

Kablo Arıza Tespit Yöntemleri

  Enerjinin ve Telekomünikasyon verilerinin kaynağından son kullanıcıya kadar iletilmesinde kablo hatları yoğun olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Kabloların güvenliği ve çevresel kirlilik nedenleriyle yeraltına gömülecek şekilde dizayn edilmektedir. Yeraltında gömülü olarak bulunan bu kablolarda dış etkenler ve zamanla arızalar oluşmaktadır. Bu arızalar Kısa Devre, Su Alma, Kopuk veay Açık Devre şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Kablolar arıza tespit yöntemleri için genel olarak Time Domain Reflectometer (TDR) (Zaman Alana Bağlı Yansıtma Cihazı) kullanılarak tespit edilir. TDR cihazı ile gönderilen dar (küçük) pulse sinyaller darbeler şeklinde dönderilir, gönderilen darbe ile darbenin yansıması arasında geçen süreyi ölçer ve bunu mesafeye çevirerek arızanın bulunduğu yeri noktasal olarak gösterir.


Özellikle Enerji kablolarında oluşan bazı arızalar TDR ile görüntülenemeyebilir ve arızanın noktasal tespiti için yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda Ark Yansıma Yöntemi (ARC Reflection) kullanılması gerekir. Bu yöntemde arıza olan kablo uçlarına TDR takılır ve aynı zamanda kabloya çok kısa sürelerde ve anlık olarak yüksek voltaj uygulanır, bu sayede TDR ekranında arıza yerinin noktasal olarak görünmesi sağlanır.

              TDR ve/veya ART yöntemi kullanılarak elde edilen arıza noktasına olan mesafe belirlendikten sonra, arıza noktasına hassas bir şekilde ulaşılabilmesi için kablo/boru güzergah tespit dedektörleri kullanılarak, TDR ile alınan arıza noktasına ulaşılması gerekmektedir.

              Kablo/Boru güzergah tespit detektörüyle arıza noktasına yaklaştıktan sonra, yüksek kapasiteli kablo patlatma cihazı vasıtasıyla arıza noktasında periyodik olarak patlatma yapılması sağlanır. Arızalı kablo güzergahı dedektör vasıtasıyla belirlenerek, bu güzergah üzerinde yüksek kapasiteli akustik dinleme mikrofonlarıyla dinlemeler yapılarak, kablo arızası noktasal olarak tespit edilmektedir.

              Arızanın bulunduğu kablo tipi-çapı, taşıdığı voltaj gibi değişkenlere göre uygulanacak metodlar belirlenerek sırasıyla uygulanır ve tespitler tamamlanır.

 

KISA DEVRE ARIZASI:

Arızanın bulunduğu hattın bağlı olduğu tüm uçlar boşa alınır ve tüm uçlar açık bir hale getirilir. Hattın bir başından, iki iletken damar arasında ohmmetre yardımıyla ölçüm alınır. Normalde arıza olmayan iki damar arasında ohmmetre ile yapılan ölçümlerde büyük değerler (sonsuz değerler) okunması gerekir, ancak kısa devre bulunan iki damar arasında sonlu (sağlam damarlara göre küçük değerler) değerler okunur. Bu yöntemle kısa devre bulunan iki damar tespit edilir. Kısa devre arızasının hangi iki damar arasında olduğu belirlendikten sonra TDR, ARC yöntemleri, kablo hattının güzergahının belirlenmesi ve akustik dinlemeler yapılarak arıza noktasal olarak tespit edilmektedir.

 

AÇIK DEVRE (KOPUKLUK) ARIZASI:

              Arızanın bulunduğu kablo uçları boşa alınır ve tüm uçlar açık hale getirilir. Açık Devre arızası olup olmadığı tayin edilirken, ohmetre ile ölçüm yapılan uçlar açık diğer uçlar ise birbirine bağlanarak kısa devre olması sağlanır. Ohmetre ile yapılan ölçümlerde kısa devre olan uçlar sonlu değerler verecektir. Ancak kopuk olan uçlar ise sonsuz değerler vereceğinden bu uçlarda açık devre (kopuk) arızası olduğu belirlenir. Açık Devre (Kopuk) arızasının hangi iki damar arasında olduğu belirlendikten sonra TDR, ARC yöntemleri, kablo hattının güzergahının belirlenmesi ve akustik dinlemeler yapılarak arıza noktasal olarak tespit edilmektedir.

 

Detaylı bilgi için sitemizdeki iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.