İçme suyu dağıtım sistemlerinde basınç yönetimi, basınç ile sızıntı arasındaki ilişki nedeniyle kayıplarla mücadelede en önemli ve faydalı yöntemlerden biridir. Kaçakların oluşma sıklığının azaltılması, boruların daha uzun ömürlü olmasının sağlanması, yüksek basınçların asgari düzeye indirilmesi, basınç dalgalanmalarının azaltılması ve kaçınılmaz sızıntıların azaltılmasında basınç yönetimi en temel uygulamaların başında gelmektedir.
İçmesuyu sistemlerinde Basınç yönetim alanları(BYA) oluşturulurken bölge büyüklüğü, boru uzunluğu gibi faktörlerden ziyade en temel faktör kot farklılıklarıdır. Belirlenen BYA içerisinde homojen şekilde basınçların dağılımları sağlanmalı ancak bunu yaparken kritik nokta basınçları ve topografya koşullarına bağlı olarak düzenlenmelidir.
Bununla birlikte mikro ve makro BYA’lar arasında belirli ayrımlar yapılabilir. Mikro BYA tek veya daha fazla su girişi olan ve basıncın girişlerde yönetildiği kapalı bir dağıtım bölgesidir. Makro BYA ise birden fazla şebeke bölgesine veya birden fazla mikro BYA’lara su temin eden boru üzerine basın kırıcı vana tatbik edilmesiyle oluşturulur.